Husk cykellygterne her om vinteren

Vi er desværre kommet ind i den periode af året, som jeg absolut afskyr – nemlig vinteren.
Det er koldt, mørkt og dagene er kortere, og jeg tror simpelthen ikke, at jeg har noget positivt at sige omkring vinterhalvåret. Jeg cykler stadig på arbejde, men det er også kun fordi, at den offentlige transport ikke er i nærheden af min arbejdsplads. Som cykellist er jeg blevet særligt glad for mine cykellygter, fordi jeg de seneste dage har været vidne til bilister, der ikke har noget overblik og været tæt på at påkøre flere personer i de mørke vintermorgener.

Bilisterne ser ingen ting

Særligt omkring morgentimerne, hvor folk er trætte, og har svært ved at holde koncentrationen, er også det tidspunkt, hvor de fleste trafikuheld opstår. Kombiner det med mørke, sne og slud, så er det en rigtig farlig cocktail. Især cyklister der ligeledes har travlt om morgenen, og prøver at snyde hjørner inde i byen, er hovedsagelig udsat. Det kan være livsfarligt for en cyklist ikke at have monteret cykellygter, og det er med god grund, at det er lovpligtigt i Danmark. Både en for- og baglygte på cyklen er essentielt, hvis man vil gøre sin færden i trafikken sikker. Udover cykellygter er det selvfølgelig også en god idé at anskaffe sig en cykelhjelm, hvis uheldet opstår. Hvis du har børn, så er det vigtigt at du som forælder, gør en dyd ud af at være et godt forbillede. Derfor bør du ligeledes bruge cykelhjelm og lygter uanset hvad, ellers lærer du dine børn, at det er okay ikke at gøre brug af.

De forskellige typer lygter

Der findes flere forskellige typer lygter til cyklen, og som tommelfingerregel vil en lygte med et større batteri have en længere levetid. Især de små diodelygter bliver hurtigt meget svage i deres belysning, og det er sjældent de holder en hel vintersæson, hvis du cykler hver dag. Mange af de små lygter er heller ikke lovlige, da der i 2012 kom en lovgivning, der satte et krav om minimum 5 timers synlighed på 300 meters afstand. De sælges dog stadig bare ikke under betegnelsen ”cykellygter” – hold derfor godt øje med, hvor du køber din næste bag- og forlygte. Jeg kan anbefale at tage et kig på rigtige cykellygter lige her: https://www.batteribyen.dk/lygter/cykellygter. Batteribyen har altid et glimrende udvalg af lovpligtige og billige cykellygter, der overholder diverse krav. Du kan bl.a. købe magnet, dynamo og LED lygter.

cykellygter der er lovpligtige

Dynamolygter

Dynamoen er faktisk en rigtig fin løsning i de fleste tilfælde, da den giver en stærk belysning uden modstand. Det kan være en god idé, at vælge en model der skal monteres højt, da det giver den bedste synlighed på cykelstien. Mange af de moderne dynamolygter har endda et backuplys, som træder i kræft i tilfælde af du holder stille, fx ved et lyskryds.

Magnetlygter

Som altid er det en god idé, at montere lyset så højt som muligt ligesom med dynamolygten. En magnetlygte er typisk dyrere, men også langt bedre, da de giver markant bedre synlighed, som i sidste ende øger din sikkerhed, når du færdes i trafikken.

Uanset hvilken cykellygte du ender med at købe, så er det ligeledes vigtigt, at det er LED lys, så du får den bedst og kraftigste belysning. Hvis du er typen, der tit glemmer cykellygten derhjemme, så kan jeg ligeledes anbefale, at du køber en fastmonteret for- og baglygte. På den måde har du altid lygterne med dig, og du risikere derfor ikke at stå i en hovsa situation. Det er lovpligtigt, så du ville selvfølgelig også få en bøde, hvis du glemmer cykellygterne, men i sidste ende, er det ultimativt din sikkerhed der er vigtigst.

Hvad venter du på?

Hvad venter du på? Tag action – det er dit liv det omhandler. Få købt din cykellygter med det samme online, så er det gjort. Det behøver ikke at koste en formue, og du kan f.eks. gøre det på Batteribyen, som jeg forslog. De har altid et stort udvalg til billige priser, og derudover hurtig levering så du får lygterne med det samme. Det er dumt at spare 50 kr. væk, hvis det ender galt, så kan du alligevel ikke bruge de 50 kr. du sparede.


Skriv et svar