haveoraklet vandkande

Gode råd til vanding

Er du typen som har mange planter stående? Både udendørs såvel som indendørs? Det kan være du har dem placeret i krukker eller i bede i haven? Ikke desto mindre er det helt fundamentalt vigtigt, at du passer og plejer dine blomster og planter – for ellers vil de visne. I dette indlæg har vi allieret os med en kyndig fagperson, som har grønne fingre, der gerne vil gøre os lidt klogere på haven.

haveoraklet vandkande

Husk at vand dine blomster i tørkeperioder

Selvom det efterhånden hører sig til sjældenhederne, så kan vi i Danmark godt få perioder – henover sommeren – hvor haver og marker virkelig er i underskud af regn. Det er dels et problem for landmanden, hvis høst kan gå i vasken, men også for os haveejere hvor mange stauder, roser og løgblomster pludselig har dårlige betingelser for at gro og se nydelige ud. Ved perioder med lidt – eller næsten ingen – regn er det passende at benytte sig af en funktionel vandkande, så dine have igen kan blive frodig.

Der findes et stort udvalg af forskellige slags vandkander. De varierer i størrelse, såvel som de varierer i farve, design og egenskaber. Alt efter hvor mange planter og blomster man har i sin have, så skal man nøje overveje, hvor stor en vandkande, man har brug for. Det siger sig selv, at hvis man har en stor have – på over 2000 kvadratmeter – med tilhørende mange bede, så har man nok ikke brug for en 1 liters vandkande men gerne en på 10-20 liter. Omvendt hvis man har en mindre have – med tilsvarende få blomster og bede – så har man nødvendigvis ikke brug for en stor vandkande.

Blomstertyper og placering

Hvor dine planter og blomster er placeret i haven, har også en stor betydning for, hvor meget vand de skal have. Hvis dine planter eksempelvis står i direkte solskin hele dagen, uden nogen som helst former for skygge, så har disse planter og blomster meget nemmere ved at se sløve ud; og det kan medføre at de visner. Derfor er det yderst vigtigt, at fokusere på at få vandet disse planter, så de kan se flotte og frodige ud. Der er imidlertid ikke nogen grund til at give sig i kast med at vande store træer og buske i tørre perioder. Det skyldes, at disse har et dybt og robust rodnet, som sikrer at de har rigeligt med vandforsyninger fra undergrunden.

Hvis man har en køkkenhave, så er det også meget vigtigt at få vandet denne. Hvis ens grøntsager skal få den helt rette saft og kraft, så har de behov for meget vand; og det gælder især i perioder med lidt eller næsten ingen regn. Hvis man ovenikøbet ligger inde med et drivhus, så vil den højere temperatur derinde sørger for, at der sker en hurtigere fordampning, hvorfor det er ekstra vigtigt at få vandet sine agurker, tomater og hvad man ellers typisk har inde i sit drivhus med en vandkande. Der findes mange forskellige havecentre, hvor man få råd og vejledning om vanding af blomster i tørre perioder. Der findes også en serviceminded webshop i Viborg, Hokuskrokus, hvor man kan få kyndig råd og vejledning.

Knus J&S