Diabetes 2 er den mest hyppige sukkersyge i Danmark

Diabetes, også kendt som sukkersyge, er en af de mest udbredte livsstilsygdomme i Danmark, og type 2 diabetes er den mest hyppige blandt danskerne. Den står for 80 % af tilfældene. Men hvad er type 2 diabetes egentlig? Her kan du læse meget af det, der er værd at vide diabetes 2. Via linket kan du også få nogle redskaber til, hvordan du kan håndtere sygdommen, gøre den lettere at leve med og gøre dens betydning på din hverdag mindre. De tre hovedpunkter, du kan leve efter for at forebygge diabetes 2 er:

  1. Spis sundt
  2. Bevæg dig i hverdagen i form af motion, aktiviteter i dagligdagen osv.
  3. Undgå rygning
  4. Hold vægten nede eller tab kilo alt efter din vægt og normalvægten

Det understøttes også af de såkaldte kram-faktorer. Kram-faktorer er baseret på de fire bogstaver i kram, som hver især er et forbogstav i ordene kost, rygning, alkohol og motion. Disse er vigtige parametre for forebyggelse af diabetes og understøttes ligeledes af de fire ovenstående punkter.

Kroppens funktion med diabetes 2

Det vigtige er netop at forstå, hvad diabetes 2 egentlig er. Kroppen omsætter mad til energi ved at nedbryde det til blandt andet sukkerstoffer, som optages i blodet. Netop disse sukkerstoffer er med til at give os den fornødne energi. Det vigtige er, at sukkerstofferne gennem blodbanen kan komme ud til eksempelvis musklerne, hvor energien skal bruges.

For at det kan lade sig gøre, er der behov for insulin, som sørger for, at sukkeret transporteres ind i cellerne, hvor der er behov for det. Er der ikke insulin til stede, vil du mangle energi i cellerne og derigennem blive dårligere og mindre funktionel. Det vil ligeledes lede til højt blodsukker. Netop insulinen udnyttes ikke godt nok ved diabetes 2, hvorfor sukkeret ikke kan transporteres ud i cellerne.

Hvorfor får man type 2 diabetes?

Type 2 diabetes kan man få af forskellige årsager. Det er muligt at få det af arv, da det er i generne og kan videregives over generationer. Det kan også komme af dårlig livsstil eller typer af medicin.