designer lamper

Designer lamper til hjemmet

Der findes mange måder hvorpå du kan indrette din bolig, men vigtigst af alt vil nok altid være lamperne du vælger. Belysning er nemlig den mest væsentlig faktor i forhold til at skabe en helt speciel atmosfære og stemning i dit hjem. Fremtoning af lys afhænger altid af værelsets formål og funktionalitet, samt rummets inventar og naturlige belysning. I dette blogindlæg vil jeg gennemgå de mest populære lampetyper, og samtidig give mit besyv på hvordan du bedst kan udnytte lamperne i din indretning. Derudover viser jeg dig også mine yndlings designer brands, og hvad der gør dem helt unikke.

Billederne af de forskellige lamper, der anvendes i blogindlægget er taget fra https://andlight.dk/shop/frontpage.html , som jeg varmt kan anbefale. De har over 2000 forskellige designer lamper til fornuftige priser – hvis du ikke kender til dem endnu, så er det sikkert fordi du ikke er blevet gjort opmærksom på, at de har skiftet navn. Andlight hed førhen Luksuslamper i 10 år, men har nu skiftet navn og fået en ny hjemmeside. De har en fremragende service, og altid gratis levering, så det er derfor min foretrukne forhandler af designer lamper på nettet.

De forskellige lampetyper

Bordlamper

Med en bordlampe har du mange forskellige anvendelsesmuligheder. Eksempelvis kan den bruges som lyskilde i din stue eller til at lyse skrivebordet op, når du arbejder sent ud på natten i dit hjemmekontor. Er du en bogorm, og kan godt lide lidt godnat læsning, så kan du også med fordel anvende den som en natlampe ved siden af sengen. En bordlampe er typisk brugt pga. dens funktionalitet, derfor er det vigtigt med en kraftig belysning, og du kan derfor med fordel anvende en LED pære.

bordlampe

Pendler

En pendel bliver oftest forvekslet med loftlamper, men forskellen er i bund og grund, at pendler hænger ned fra loftet i en ledning, hvorimod lampen i loftet sidder helt tæt. Pendler kan anses for at være halssmykket i dit hjem, da de typisk er meget æstetiske og smukke. De kan købes i mange forskellige former, farver og længder, og vil typisk være den lampe der skaber det største blikfang i et hjem. Normalvis vil du se en pendel enten hænge ned over spisebordet eller i gangen/entreen.

pendel

Loftlamper

Loftlampen kan du med fordel anvende stort set alle steder i dit hjem, uanset om det er badeværelse, køkken, stue eller gangen. Som nævnt er det den type lampe, som vil hænge helt tæt op ad loftet, og altså ikke dingle nedad som en pendel. Det du skal overveje i forhold til når du vælger en lampe til loftet, er mængden af belysning. Et lys kan nemlig være både rart og indbydende eller funktionelt. En loftlampe i glas giver væsentlige mere lys fremfor, hvis du har en lukket lampeskærm. Typisk hvis man ender med at vælge en lampe med glas, så vil du samtidig opsætte en lys dæmper, så du kan justere belysningen. Det kan være yderst behageligt til morgentimerne, når du vakler frem og tilbage i hele huset og gør dig klar til dagens udfordringer.

loftlampe

Gulvlamper

Standerlamper også bedre kendt som gulvlamper er måske en af de vigtigste lyskilder til at indrette din bolig, da du med den rette belysning kan skabe en flot og effektfuld stemning i f.eks. din stue. En gulvlampe ses typisk i et værelse eller stuen, og kan med fordel anvendes til både at lyse et helt rum op, men også agere som læselampe henover fx sofaen. En standerlampe kan komme i mange forskellige former og farver, men typisk vil du se dem i en lang stang med en justerbar bue til at styre lysets retning.

gulvlampe

Væglamper

En væglampe kan bruges i mange forskellige situationer fx som sengelampe, i garderoben eller i stuen som supplement til din hovedbelysning. Mange kvinder vælger også, at have en væglampe som en form for naturlig belysning henover et spejl, så de kan få lagt den perfekte make-up. Hvad du bruger lampen til afhænger selvfølgelig også af om du vælger fx et spotlys eller en lampe der stikker ud af væggen. Jeg kan i hvert anbefale, at gå med en justerbar væglampe, hvor du har mulighed for at dreje lyset i den retning, som du ønsker.

væglampe

Børnelamper

Lamper til børneværelset kan være alle salgs typer, men nok allermest karakteriseret ved børnevenlige motiver. Du kan nemlig købe billige lamper formet som sjove og søde dyr, herunder elefanter, pingviner, pindsvin, sommerfugle, ugler og meget andet. Den mest populære producent indenfor børnelamper må næsten være ZooLight. Det kan være en god idé med en lampe til børneværelset, hvis du har mindre børn, der har svært ved at sove. Lyskilden vil nemlig oftest være relativ mild og varm.

børnelampe

LED lamper

LED lamper er ikke betegnet af nogen speciel type, men mere af at belysningen stammer fra et LED Lys. LED teknologien giver dig en kraftig belysning med lang holdbarhed, og har samtidig et meget lavere elforbrug. LED vil du derfor højst sandsynligt se meget mere til i fremtiden, når gammeldags belysning er ved at tynde ud. Det er ikke sikkert, at du behøver og købe en ny lampe bare for at få LED, da de fleste lamper vil kunne holde til, at du blot skifter din gammeldags pære ud med en ny.

Badeværelseslamper

En badeværelseslampe vil man som regel vælge en væg eller loftlampe der sidder helt tæt, og samtidig giver et kraftigt lys. På badeværelset vil du oftest bruge en LED pære, da du jo skal kunne se bumser, stubbe og andre små skavanker, når du skal gøre dig klar. Spotlys er også ideelt på badeværelset under f.eks. skabet der hænger over håndvasken.

badeværelseslampe

Udendørslamper

Lampen du har hængende udenfor, er dit visitkort til hjemmet. Det er det første indtryk som gæster eller forbipasserende vil byde mærke i. Din udendørslampe er med til at afsløre din stil og smag, men kan samtidig også være med til at holde indbrudstyve væk. Har du en timer eller sensor, så vil du lyse din grund, selvom du ikke er hjemme. Det er fordelagtigt på f.eks. juleaften eller nytårsaften, som er tyveknægtenes foretrukne dag på året. Udendørslamper kommer i mange forskellige afskygninger – du kan både købe nogle der hænger ud af væggen, helt tæt eller måske stikker op ad jorden eller lægger på lige fod med dine fliser. Uanset hvad er det en god idé, at have lamper udenfor især i den mørke halvdel af året. Du kan med fordel hænge en over din dør, så du også let kan låse dig selv ind, når du kommer sent hjem.

udendørslampe

Brands

Nu kommer vi til min favoritdel af det her blogindlæg! Nemlig de mest prominente producenter af designer lamper, som jeg er helt pjattet med. Der findes mange forskellige, og jeg vil herunder gennemgå mine yndlings designer såsom Flos, Tom Dixon, Lampe Gras, Foscarini, Tom Rossau, Verner Panton, Luceplan, Bestlite (GUBI) og Secto.

Flos

En af de mest populære serier indenfor Flos må være deres Glo-Ball, som er kendetegnet ved en rund kugle i mat hvid. Serien fås bade som loftlampe, gulvlampe og bordlampe, så man kan samle et ”helt sæt”, der går i harmoni med hinanden i hele hjemmet. De har også den meget omdiskuteret gun bordlampe, der er formet som en pistol – enhver drengerøvs drøm. Mest af alt er Flos nok kendt for deres 2097 pendel, der kan også kan købes i en limited edition for tiden. Flos er en anerkendt spiller i branchen, og har bl.a. vundet flere internationale priser i samarbejdet med deres designer Philippe Starck. Han anses for at være en innovativ og banebrydende indenfor hans felt.

flos globall

Lampe Gras

Lamep Gras har rigtig mange forskellige lampeserier, men mest bemærkelsesværdige må siges at være:

  • 203
  • 214
  • 222
  • 302
  • 304
  • 312
  • 322
  • 323
  • 411

Den franske lampevirksomhed har været i gang siden 1921, og er derfor ikke en ukendt aktør i modebranchen. Deres lamper uanset om det er en væg-, bord-, loft- eller gulvlampe, så er de altid lavet af materialer i allerhøjeste kvalitet, og med solidt ”avant garde” udtryk. Helt unikt for deres design kan især deres væglamper nævnes, som kan fås i double, dvs. at de har to lampehoveder, der er justerbare. Alle deres serier minder til en hvis grad om hinanden, og kan derfor gå i sammenspil uanset model. Det perfekte brand til det nymoderne hjem.

lampe gras n204

Foscarini

Foscarini er en af de mere aristokratiske lampeproducenter på markedet. Deres designer lamper skiller sig i høj grad ud fra mængden, da de kommer i mange forskellige former og farver. Mest bemærkelsesværdig er nok Foscarini Caboche, der både kan købes i guld og transparent. Derudover har de også serien Lumiere, som designeren Rodolfo Dordoni står bag. Selv samme person står i øvrigt bag mange andre kendte italienske designs inden for møbler, som Foscarini nemt ville kunne korrelere med.

foscarini caboche
Tom Dixon

Tom Dixon er en af de nymoderne brands indenfor indretning og i særdeleshed lamper. Det kendte designer brand blev etableret i år 2002 af Tom Dixon og David Blegg i England. Deres mest populære lampe er vel nok deres Copper Shade, som er en rund kugleformet pendel i kobber. Deres varemærke kan indgå i næsten ethvert hjem, og passer perfekt indover spisebordet. Derudover har de også deres lidt mere opsigtsvækkende mirror ball, der er en standerlampe med et helt unikt udtryk. Mirror ball vil jeg helt klart sige passer ind til det nymoderne hjem, hvorimod Copper Shaden f.eks. kan indgå i hvilket som helst hjem.

tom dixon coppershade
Tom Rossau

Tom Rossau er mest af alt kendt for deres gulvlamper og pendler, herunder TR10 og TR5. Tom Rossau har en lidt mere klassisk stil, og passer mere til det minimalistiske og stilrene hjem. De bløde farver gør også, at jeg synes de passer ideelt i et sommerhus.

tom rossau ttr10 pendel

Verner Panton

Verner Panton er en af de lidt mere kendte herhjemme i Danmark. Publikumsfavoritten fra Verner Panton er nok deres Globe Pendel i glas. I min optik er den dog lidt for kedelig, og jeg ville foretrække deres Fun10DM pendel, der kan hænge i entréen eller over et spisebord såfremt det er stort. Grundet dets popularitet i Danmark skyldes nok, at designeren er født i Odense og uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

venter panton globe
Luceplan

Det italienske designer brand Luceplan er også en velkendt en af slagsen i det danske land. De mest populære lamper fra Luceplan stammer fra serien Hope, der dækker over både pendler, loftlamper og væglamper. Serien kendes ved dens famøse glasskærm med mellemrum, der giver et kraftigt lys i hele rummet.

luceplan loftlampe hope

Bestlite

En af mine favoritter er simpelthen Bestlite og deres serier, som til en hvis grad godt kan minde om Lampe Gras. Designet er lidt anerledes, men alle lamperne minder om hinanden og kan gå i sammenspil uden at de behøver, at være for lige nøjagtig samme model. Farvemulighederne er uendelige og deres lamper fås i både hvid, sort, guld, chrome, glas i både matte og blanke overflader. Bestlite er ligeledes justerbar som Lampe Gras, og gør dem derfor velegnet til enhver anledning.

bestlite bl1 bordlampe

Secto

Secto kan efter min mening godt virke lidt gammeldags, men alligevel er deres Secto Octo model nu meget flot. Det er også en af de mest populære lamper fra Secto. Der er lidt 70-80’er agtig over den, og den passer derfor ikke ind i det nymoderne hjem, men måske henimod den lidt ældre generation. Bag Secto står designeren Seppo Koho fra Finland, der er uddannet fra Tampere Tekniske Universitet.

secto octo 4240

Jeg håber du fandt overstående indlæg brugbart, og at det kunne give dig lidt fornyet inspiration til hjemmet. Lamper fra alle de omtalte designere kan som sagt findes på Andlight.dk, som har min varmeste anbefaling.

Hvilken lampe eller producent er din yndlings?

Knus Stephanie


Skriv et svar