leg-i-naturen

Kom ud i naturen med dit barn

Der er nu intet så skønt som at komme ud i naturen og være aktiv. Uanset årstiden så byder naturen på et væld af forskellige aktiviteter, som man kan lave sammen med familie eller venner. Som voksne ved vi jo godt, det er vigtigt for vores helbred at dyrke motion; men hvad med vores børn?

Mange børn er meget fysisk aktive helt naturligt gennem leg, mens andre – og ofte mere introverte – børn har en tendens til at trække sig ind i sig selv i en mere stillesiddende leg. Der skal selvfølgelig være proportioner i, hvor meget motion vores børn skal have, men Sundhedsstyrelsen anbefaling er, at børn skal være fysisk aktive i minimum 60 minutter om dagen. I dette indlæg vil du få tips og tricks til, hvordan dit barn kan få de anbefalede 60 minutters motion på en naturlig og sjov måde.

2 børn der rækker hånden op i klasselokale

 

Det skal være en leg at dyrke motion

Naturen er én stor legeplads, hvor børn kan boltre sig sammen med venner og søskende. Alligevel er der efterhånden en del børn, som foretrækker at sidde indendørs med en iPad eller Playstation og få de famøse “firkantede øjne”. Samtidig er der mange forældre, som kører deres børn i skole, selvom de bor i en overskuelig gå- eller cykelafstand fra barnets skole. Så i efterstræbelserne på at få et mere sundt barn, er det vigtigt, man som forældre først overvejer, hvilke initiativer man selv kan foretage, så ens barn får en mere sund og aktiv livsstil.

Man skal med andre ord påvirke ens barn i en mere sund og aktiv retning, så børnene ikke får en inaktiv livsstil. En inaktiv livsstil kan på sigt ydermere resultere i diverse kognitive lidelser, hvor barnet bl.a. kan få lavt selvværd. Dette kan påvirke barnet negativt både socialt såvel som fagligt.

Motion skal derfor være en helt naturlig del af hverdagen for vores børn. Motion udløser nemlig dopamin og endorfiner i hjernen, og derfor bliver man ganske naturligt mere lykkelig, når man dyrker motion. En god måde at få børn til at være mere aktive, er at få dem til at gå til en sportsgren. Det kunne eksempelvis være fodbold eller en anden udendørs holdsport. Fordelen ved at gå til en holdsport er ydermere, at man styrker barnets sociale kompetencer, hvilket de vil kunne drage nytte af senere hen i livet.

Få en have der indbyder til leg

Hvis man er haveejer, kan man også gøre meget for at den skal være indbydende til børn, så de rigtig kan tumle rundt og lege i den. De fleste børn elsker eksempelvis at klatre i træer, og derfor skal man eksempelvis ikke fælde det gamle æbletræ, selvom træet måske giver skygge, og æblerne er sure. Derudover er det vigtigt at have mange buske – herunder også stedsegrønne buske – så haven indbyder til gemme- eller fangeleg. Ved at have en have der indbyder til leg, kan man få det mere stille barn til helt naturligt at bevæge sig noget mere.