Kan vi drikke for gammel vin?
Vi holder i Danmark rigtig meget af god vin, og det sker at vi til vores store fester får købt alt for meget vin ind, og derfor kommer der til at stå en masse vin, i længere tid, som desværre godt kan gå hen, at blive for gammel. Grunden til at vin kan blive for gammel er fordi vin er organisk materialle, det vil sige at der er mange ting som kan have indflydelse på vinen og dens struktur. Vin kan bla.a blive for gammel, hvis der sker nogen uventet under produktionen, som skaber en dårlig flora i vin flasken. Vi har derfor her, samlet en komplet guide til, hvordan du kan spore dig frem til om din vin er dårlig eller for gammel, og hvordan du opdager at vinen ikke skal drikkes.
Kig på farve og tekstur i vinen
Vine for generelt med tiden bundfald, dette sker også selvom at der ikke er noget galt med vinen. Oplever du at din rødvin er blevet mere uklar, men intet bundfald, så kan det være tegn på en bakterie eller svampeinfektion, og her skal du ikke begynde at drikke af vinen, tværtimod skal du smide den ud med det samme, da det kan have nogen rigtige ærgerlige bivirkninger.
Bundfald i en ung vin, skal også tages seriøst, da det ikk er normalt. Åben derfor vinen og duft til den, dufter den fint og ikke eddike agtig, så smag på den, og hvis en også smager fint, så kan du godt drikke vinen.
Hvidvin og rosé bliver med tiden mørkere, og du skal ikke blive forvirret, hvis din hvidvin eller rosé er blevet mere gul med tiden, siden åbningen. Du skal dog være ekstra opmærksom på at vinen ikke er gået hen og blevet decideret brun, for så skal du ikke drikke den – da det er tegn på at den er for gammel. Generelt kan hvidvin og rosé holde sig omkring et år i en uåbnet flaske. Rødvin er lidt mere hårdfør og kan holde sig i omkring fem år.
Køb din vin online hos Winther vin
Duft til vinen
Det første du skal gøre, er at dufte til vinen – det er nemlig nogen helt bestemte dufte du skal gå efter, for at finde ud af om vinen er dårlig. Har vinen en overdrevet eller syrlig eller ligefrem en eddike agtig duft, så er der noget galt med vinen. Der kan som sagt ske mange ting under produktionen som kan afgøre om vinen går hen og bliver dårlig.